2008. július 2., szerda

FULL ALERT

Ringo Lam, 1997 Hong Kong


Akitől kaptam ezt a DVD-t, úgy jellemezte, hogy „Ringo Lam egyik legjobb filmje.” Na, gondoltam Ringo rendezte J.C. Van Damme-s (vagy hogy is írják) hollywoodi akciófilmek után ez csak jobb lehet. A fenti színésszel a DUPLA DINAMIT megtekintése (már száz éve volt) után döntöttem úgy, hogy végleg szakítok, egyes források szerint ez az elhatározás helyes volt.

Ringo Lam, HK-i rendezőbe fektetett bizalmam azonban szintén helyes volt, az 1997-es keltezésű FULL ALERT olyan intelligens, lélegzetelállító ritmusú thriller, ez esetben mondhatni: bűnügyi dráma, hogy le a kalappal! Az akciógazdag crime történetek mestere 1983 óta rendez, és (gondolom) Zsánklódot leszámítva nagyon is élvezhető tételeket rakott már le az asztalra. A TELJES KÉSZÜLTSÉG pedig tényleg a legmagasabb színvonalon brillíroz, úgy tűnik minden szempontból. A jellemző hong-kong-i klisék nem zavaróak, úgy látom, hogy abszolút nem egydimenziójú a jók/rosszak effektus sem (ez pedig örök/öreg hiba!), a melodrámai felhang pedig nem a szokás szerinti: ál-intelligens…

A valóban hihető karakterábrázolás hőse (a nagyon is sajnálható) Inspector Pao (családfő, kisgyermek édesapja és egyebek…), aki a fő gyanúsított Mak Kwan (Francis Ng) letartóztatását követően a csatlós bűnözők (Tajvanról) után veti magát. A bűnszövetkezetben nagy értékre elkövetett rablás kitervelői gátlástalan állatok, a főnök saját emberét is agyonüti szívlapáttal egy pillanat alatt, amikor az árulás ténye felmerül.

Nem kisebb tervük, mint a Jockey Club fondorlatos kirablása a legközelebbi nagy sportesemény alkalmával, százmilliókkal kecsegtet. Semmi nem számít, a gengszterek brutálisak, az elhivatott rendőrök, tehát az ellenfelek közti pszihológiai feszültség markánsan tapintható, a fináléban csillognak a mesterien megrajzolt „portrék”, a színészek nagyon színvonalasan teljesítenek.

Az autósüldözés, robbantás és más akciójelenetek is hibátlanok, de egy ilyen modern filmtől ritka: ezeken túl is valahogy minden rendben van. A FULL ALERT nem HK III cat. durvulat, de a mély és megrázóbb krimik egyik legjobbja, ezt látni kell!

Nincsenek megjegyzések: