2010. november 8., hétfő

BIRTH IN THE TOMB

„Beranak Daram Kubur”, Awaludin, Ali Shahab, 1972 Indonézia


Kávé, csokoládé és gumitermelő ültetvényen, pontosabban egy tehetős család által birtokolt és vezetett vidéki gazdaságban játszódik jelen cselekmény. Mintha nem lettek volna modern nagyvárosok abban az időben, de bizony voltak, ám a horroros sztorik inkább a népi mítoszokhoz és legendákhoz kötődtek, legalábbis ez idáig látott pár korai indonéz rémfilm alapján erre az ingoványos következtetésre jutottam. Mindegyiknek van némi (tág értelemben vett) okkult, és szagolható folklór-illatú beütése. Mindez természetesen a régebbre datált készítésű alkotásokra vonatkozik.


A birtokos család két lánytestvére Dora és Lyla természetre teljes ellentétei egymásnak, Lyla (Suzzanna) jóindulatú, Dora-ban már gyermekkora óta tombol a gonoszság. Lyla iskoláit nagyvárosban végzi, férjhez megy, Dora pedig otthon vezeti a vállalkozást. Mire Lyla áldott állapotban hazatér, édesanyjuk nem él már, apjuk is lebénulva gubbaszt tolószékében. Dora majd kicsattan az energiától, igen nagy bunkó a beosztottakkal, az még hagyján, de jámbor testvérét terhesen a tóba löki,  Zsuzsi a közelben lévő munkásoknak köszönhetően életben marad, nem sokáig, mert nővére meg(kígyó)mérgezi. Grrr!


A halott anya hantolása közben felsír egy csecsemő, ködök, éjjel, ijesztgetés, borzongatás. Orkesztrális zene a jó öreg Hammer, vagy hatvanas évekbeli gótikus stílusú mozik jegyében, kiegészítve néhány szintis hatásfokozással. A funerátorok elmenekülnek… Wanda, a sajnálatos módon távozott Lyla férje hazatér, a tragikus eseményeket Dóra úgy hazudja, hogy Lyláék (a magzattal) belepottyantak a tóba és megfulladtak. A férfi kérdezősködik a faluban, ám ott valami másról pletykálkodnak. Azt mondják egy asszony gonosz szelleme kísérti a birtokot, egy nemrég várandós anya kísértete, aki állítólag a sírban adott életet gyermekének…


Az indonéz filmtörténelem egyik kis mérföldkövének mondják ezt a blogon többször is említett Suzzanna (PERJANJIAN... és THE QUEEN OF BLACK MAGIC) fiatalkori szerepésével készült, másodszorra megnézve elég érdekesnek és értékesnek tűnő művet. (Kerestem, de nem találtam róla publikációt az interneten, csak pár sort.) Azt mondom, érdemes a mellékelt YouTube videót elszenvedni, igaz, hogy maga a szpoiler, de hát nem az utolsó 8 percben történik a legtöbb minden? A zavaróan gyér képminőséget (főleg az éjszakai, a legérdekesebb rezonanciákért kár..), egy kellemes, gyártott angol „fanszub” ellensúlyozza. Hogy ebből valaha lesz-e DVD megjelenés, azt még a jó ég sem tudja (inkább a rimékjének ’2007), az biztos, hogy én adnék érte egy ezrest a teszkóban, de még kettőt is.

 
 ~~~

 ~~~

 ~~~

Nincsenek megjegyzések: