2010. november 10., szerda

THE PEEPING TOM

Ivan Lai, 1997 Hong Kong

 ~~~


A hongkongi (THE) PEEPING TOM nem véletlenül - majdnem teljes - névrokona a DVD-n hazánkban is megjelent brit klasszikus, „Kamerales” (1960) c. pszichózisnak. Ez utóbbi, minden „szakmabelinek” kötelezőnek tekinthető.. Valóban, a modern ázsiai horror/thrillerben, a nem rejtett karakterű elkövető szintén rejtett kamerázik folyamatosan, különösen a női lábak érdeklik. Ez még nagyjából okés lenne, ám beteges fetisizmusa már a mozi kezdetén konkrét feltárásra kerül, amikoris elrabol egy szépfiatal hölgyet, n.erőszak, gyilok, korongfűrész, láblevágás… ajajjj, ez a brutális 'hk III cat' világa.

 
 

Ivan Lai rendező az évvel korábbi, 1996-os THE IMP elnevezésű átlátszó szeksz-zagyvalékával egy cseppet sem győzött meg, bár gondoltam a főszereplő, Mark Cheng érdekes lehet, kiindulva egy PROSTITUTE KILLERS-ből. Hát igen, ez bejött, előre mondom, hogy egy igen „penge” filmről van most szó, hogy stílszerű legyek, melynek kulcsa a gyilkos zseniálisan eljátszott figurájából adódik. A psziho-killeres filmekben nyilván ez lenne az alapvető elvárás. Kevés ilyen hitelesen hidegvérű és cinikus assassinot látni, zselésfejű, egy piros lencséjű (tudjátok, az őrült szemek/elme analógiája;-), Ray-Ban márkájú napszemüveget viselő kis szöcske-típusú izompacsirtáról van szó.


Első rémtettét követően rátapad a csinos rendőrnőre, akit először egy valódi utcai lövöldözés filmre vételével örökít meg. Otthon visszanézve a dokut a kamerás gyerek arcán észrevehető, hogy szerinte csudajó virgácsokkal megáldott ez a baba! A mozi egész cselekménye lényegében kettejük macska-egér harca, időnként erős, dramaturgiailag és formailag egyaránt kemény csúcspontokkal. Egy csaknem felesleges fürdőszobai masztizós jelenetet leszámítva - egy gyönyörű japán színésznő szórja ránk a bájait, a zsarucsaj tesóját adja – frappánsan összerakott, Mark Cheng miatt ötösalát célzó minőségű alkotás. Nagyon fanyalgó kritikákat olvastam a neten THE PEEPING TOM-ról, nem értek velük egyet…

 ~~~

Nincsenek megjegyzések: