2011. május 10., kedd

THE DEVIL'S TREASURE

Jeong Chang-Hwa, 1973 Hong Kong

 ˇˇˇˇ

A Joy Sales kincsestárából a változatosság kedvéért vegyünk elő egy nem horror vagy harcművészeti témájú filmet, íme az „ÖRDÖG KINCSE”, mely a kicsengésével ellentétben egy fura thriller/krimi/kaland szösszenet. A nevető második, a Golden Harvest minden stílusban készített mozikat, jó iparos módjára a fantasztikumtól a „realitás”-ig terjedt látókörének horizontja, nyilván hatalmas üzlet lehetett a nagybetűs MOZI. Nos, a cég ezen akciófilmjét másodszor is leteszteltem, majd újra megmosolyogtam, elsőre talán nem hittem el, hogy ez tényleg „ilyen”.


Tenger alól felhozott háborús aranyrudak körül bonyolódik a cselekmény, melyben a pénzéhes bűnözői körök, valamint egy szimpatikus szuperhős (és kedves családja/: feleség - a Bruce Lee filmekben sztárrá érett Nora Miao) képezik a negatív/pozitív, erősen sarkított karakterű pólusokat. Fiatal, bár akkor is igen „jó karban lévő” Sammo Hung barátunk (akciókoreográfiás ember) értelemszerűen az egyik (japán!) gengsztercsapat (bajuszos) tagja. Natessék… Ugyanezen évben forgatják Sammoék Bruce Lee mester egyik legjobb filmjét a SÁRKÁNY KÖZBELÉP-et, (ENTER THE DRAGON, 1973).


De ne kalandozzunk el a Golden Harvest igazi, aranytojás tyúkja kategóriájú produkcióihoz, maradjunk a szolid, és igazságtalanul perifériára szorult kalandfilmeknél… Szó ami szó, kicsit vigyori a szám, mert az igaz, hogy a szerkó, a zene, a szándék zsigerből dicséretes, „jó időben és jó színű dzsekiben”, de… a sztori, az más tészta. Két és fél éves kislányom fejlődésben lévő szürkeállományának kiaknázása már érettebb megközelítést eredményezhetett volna! Aki ezt a marhaságot írta, az biztosan valami őrült lehetett, haha…! A filmet ajánlom az echte hetvenes évek eleji krimi-akciók gyűjtőinek, a modernebb művek rajongói nyilván sz@*nak tartanák, ezért kérem, kerüljék… ;-)


 ˇˇˇˇ

ˇˇˇˇ
  

Nincsenek megjegyzések: