2011. május 24., kedd

STRAY CAT ROCK: MACHINE ANIMAL

Yasuharu Hasebe, 1970 Japán


ˇˇˇˇ
Két japán fickó próbál egy fiatal amerikai vietnámi háborús szökevényt Yokohamából hajón Svédországba csempészni. Az akcióhoz szükséges pénzt a birtokukban lévő 500 darab LSD kapszula (gondolom eredeti Made In USA) értékesítésével tervezték előteremteni. Már a városba érkezésükkor megkörnyékezi őket a „Sárkányok” elnevezésű motoros banda, főnökük Sagura – mostani szemmel nevetséges – oldalkocsiban cipelteti magát, kezében pedig szinte mindig egy ostoba sétapálca. Az alvilág köreiben, a nagyvárosi éjszaka szuperdiszkóiban bepezsdül a ramazuri a nagyobb mennyiségű drog körül. Megjegyzem, a korabeli lokálok szinte semmiben sem különböznek a mai háusz-partik helyszíneitől, sőt, még a monoton trenszes minimál groove is ugyanaz, csak dídzséileg (D.J. Master Of Celebration) nem minden szinti-bázisú korongról szól, hanem vannak akusztikus hangszerek is. A cuccosokról nem is beszélve, kik napszemüvegben vibrálnak másodsorban a sroboszkóp, és főként az amfetamin-származékok hatása alatt. (Lényegi változás az idő múlásával nem tapasztalható, pedig az óta 40 év telt el)


A pozitívabb színben feltűntetett rivális csajbanda, főnökük Maya a kalapos-karizmatikus Meiko Kaji, kit az első és eredeti FEMALE PRISONER SCORPION #701 nőibörtönös széria néma, de annál elszántabb szerepei kapcsán ismertem meg. Maya nemhogy néma és rezzenéstelen, hanem még egy érzelgősdalt is elénekel, hiszen a hetvenes évek eleji vadóc-csaj témájú japán „pink” filmekben a dalbetét alapfeltétel. (A több dalbetét pedig elvárás!) Yasuharu Hasebe rendező a későbbi „rape-kvintett” révén került szóba a blogon, ezúttal lássuk tipikus „rózsaszín" Stray Cat Rock sorozatot, melyből hármat is készített:

2006. decemberében kiadott Nikkatsu DVD-boksz szett tartalma:
(megj.: japán nyelven, érthető felirat nélkül látott napvilágot, de már /a BEAT'71 kivételével/ készült hozzá nemhivatalos angol "fansub", és úgy tudom egy fejezetet kiadtak amerikában dévédén.)

- Stray Cat Rock: Delinquent Girl Boss ( Nora-neko rokku: Onna banchô ) (1970)
- Stray Cat Rock: Wild Jumbo ( Nora-neko rokku: Wairudo janbo ) (1970)
- Stray Cat Rock: Sex Hunter ( Nora-neko rokku: Sekkusu hanta ) (1970)
- Stray Cat Rock: Machine Animal ( Nora-neko rokku: Mashin animaru ) (1970)
- Beat ‘71 ( Stray Cat Rock: Wild Measures '71 ) ( Nora-neko rokku: Bôsô shudan '71 ) (1971)
+ Bonus Disc.


Summa summárum, pozitív az összképem a STRAY CAT ROCK: MACHINE ANIMAL kapcsán, bár gondolom nem kell mondanom, hogy korántsem a remek, de elviselhető színvonalú sztori hozza fel ezt az alkotást a korrekt és az elvárható szintre. Inkább a sok, és megfelelő szellemben fogant, különböző stílusú igényes zene, a jellegzetes képi világ, az erősen színes pop-art enteriőrök, zoomok, és rikító citromsárgák. Hangulatos, a korabeli japán filmek kedvelőinek mindenképpen ajánlott darab. 


 ˇˇˇˇ

Nincsenek megjegyzések: