2011. május 2., hétfő

LADY WHIRLWIND

Huang Feng, 1972 Hong Kong


ˇˇˇˇ
A régi vágású kungfu mozik „szerelmeseinek” és kutatóinak kellemes élményt nyújt ez a Joy Sales/Legendary Collection DVD, mely ugyancsak a Golden Harvest produkciók nem éppen legélesebb képminőségű korai darabjait reprezentálja. Bár bevallom, a Shaw Brothers digitálisan felújított csodái után, jól esik a szemnek ez a kicsit VHS-szagú hangulat. Mondhatnók, hogy Goldenék színeikben az igazán régi Herendi porcelánok dekorjának életteli koloritját hozzák - melyek véleményem szerint teltségükben szebbek, mint a ma használatos alapanyagok – tehát a festményszerű piktúra egyszerűen remek!


Utóbb tárgyalt, a THE HIMALAYAN (1976) és a THE TOURNAMENT (1974) révén került kezembe a „LADY FORGÓSZÉL”, hiszen Huang Feng, Sammo Hung és Angela Mao vonatkozásában mindig érdemes visszamenni az időben. Az ekkor 20 éves Sammo tehetséges gyermekszínészként már többször is bemutatkozott a vásznon, első komolyabb (mellék-) szerepét a csodálatos A TOUCH OF ZEN-ben (1968) alakította. Igazából - a látványosan felpezsdülő hong kongi filmgyártás ütőerében - akció koreográfiáival vált közismertté. Ebben a klasszikus, a szó univerzális értelmében vett „hapkido”-ban negatív hősként cséphadar, arcán egy komoly méretű oldalszakállal. (A sérójáról ne is beszéljünk.. *katt* a képre:)


A szépséges és legyőzhetetlen (ebben a filmben nincs ellenfele!), törékeny, de csuda intenzív Angela Mao Ying hazatér, hogy bosszút álljon a férfin, ki felelős várandós húga sajnálatos öngyilkosságáért. A magába szállt pasas elismeri gondatlanságát és felelősségét, de mielőtt megadná magát Angela (itt: Miss Tien) elégtételének, kéri, előbb szembeszállhasson a kisvárosi kaszinó bűnöző köreivel, kik a szerencsejáték és az ópium hasznán váltak a kisközösség kényuraivá. (Sammo itt a fő gizdabérenc verekedőgyerek.)


A másfél óra legjobb fejezete, amikor a (péppé vert) „magába szállt” férfi, Ling (Chang Yi) az erdőben találkozik egy lerobbant koreai gyógynövénygyűjtővel, akit kígyóharapás erős mérge akar éppen megölni. A haldokló embert hátán haza (egy ősrégi templom romjai közé) cipeli, ki felgyógyulása után átad neki egy fosszilis állapotú füzetecskét a „Thai Chi Palm” nevű harcművészeti-lelki módszer tanításával. A koreai öreg segédkezik a szorgalmas és fáradhatatlan gyakorlásban, az emberünk hamar vaskezű kivégzőosztaggá válik - ez a motívum igen gyakori ebben a műfajban:) A fináléban minden jóra fordul, a megbocsátás, mint emberi erény ábrázolása adja meg a felemelő spirituális tartalmat.


 ˇˇˇˇ


A filmből kicsípett (a 3-as szám ne tévesszen meg senkit), sápadt színű YouTube videón hagyományos kínai kungfu-t gyakorló Angela, egy japán karate (!) mestert likvidál, (ugyanis a gazember kaszinósok között van japán érdekeltség is):

Nincsenek megjegyzések: