2008. június 14., szombat

INTRUDER

R.: Kan-Cheung Tsang, 1997 Hong Kong

Érdemes lenne azon elmélkedni, vajon mi az oka annak, hogy a tiszteletreméltó ázsiai kollégák miként tudnak ennyire színvonalas horror/thriller produkciókat összehozni (1997-ben), az amerikai (ebben nincs politika) szakikhoz (pénzmennyiség nem akadály) képest, akik nyögvenyelős termékeikkel parodisztikus, ezáltal nevetséges – a jelen írás témájába vágó – alkotásaikkal untatják a kíváncsi nagyérdeműt. Vagy csak ízlés dolga? Talán a FŰRÉSZ sorozat egy élvezhető dolog? Nem tudom. Mindenesetre az INTRUDER ékes példája annak, hogy egy modern thriller is lehet olyan jó, mint egy zseniális Mario Bava darab, pedig valljuk be: azok közül némelyiket nehéz űberelni!

A KONG BU JI az egyik legértékelendőbb film ebből a „kategóriából”, meghazudtolva korát, egy ötletes történettel viszi a pálmát, csavarok tömkelege nélkül is igazán élvezhető, fülben azonnal rögzülő jellegzetes soundtrack-el, és maximálisan hatásos képekkel megtámogatva olyan filmes élmény, amire a magunkfajta kissé mohó érdeklődő mindig is vágyott.

Történet? Ebben az irományban a részletes sztorit kihagyjuk, pár mondatban a lényeg: gátlástalan (=erkölcsi torzó) helyeske főhősnőnk, bűnös férjét és bűnös önmagát akarja mindenáron, bizonyos törvénybe ütköző dolgok miatt Hong Kong-ba menteni, az ID CARD megszerzésében minden ártalmas megoldás érdekli: gyilkosság, csalás, galádságok. A fő áldozat éppen kedves gonosztevőnk (na persze a színészre gondolok) a HUMAN PORK CHOP-ból, úgy látszik ez egy kellemes beltenyészet, jó viszontlátni a figurákat, (egyszer lelketlen ge..yó, legközelebb sajnálatraméltó áldozat, haha !)

Kan-Cheung Tsang rendező olyan atmoszférát teremtett ebben a másfél órában, hogy unalmas perc nem létezik, felejtve van a gyakran előforduló HK-i lassított felvételben előadott nyáladzás, (hogy erre néha miért van szükség??). Tehát nagyon pereg a sztori, a notóriusan intenzív kép minden értékelhetőt átvett a nagy klasszikusoktól, de nem plagizálva, a vihar/villámlás/zuhogó eső téma nem juttatja eszünkbe a PÉNTEK 13 legjobb pillanatait sem, ez az INTRUDER „szerves része”, eredeti, és úgy jó ahogy van. Ha a THE UNTOLD STORY-nak vannak folytatásai, ennek miért nincsenek?

Eme terror sztori hasonmás megfelelői léteznek a nyugati érából is, vannak egész jók, vannak gyérebbek, most nem írok címeket, a BEHATOLÓ (de nem Roger Corman ’1962 !) messze a legeredetibb a globális filmgyártást tekintve.

Aki izgalomra vágyik,(és nem a busty.pl-típusúra), hanem filmes pörgésre, az válassza a RUN TO KILL-t, RED TO KILL-t, vagy az INTRUDER-t a HK III cat. nagy számú (időnként bizony felemás) filmterméséből.


Nincsenek megjegyzések: