2008. június 10., kedd

SEEDING OF A GHOST

R.: Chuan Yang, 1983 Hong Kong

A fiatal taxisofőr kocsijával elüt egy sírbolygatáson lebukott és üldözőbe vett gyanús kinézetű alakot, aki sértetlenül a hátsó ülésen terem, majd eldicsekszik saját fekete mágia tudományával.

A kezdeti történések sejtetni vélik, hogy itt az ismert Gong Tau (orientalista fekete mágia) típusú Shaw Brothers produkcióról lesz szó. Korábban számtalan hong-kong-i film járta körül a témát, egyesek trashbe hajló jelleggel, mások filozofikus felhanggal, utóbbiak, az EGY SZELLEM IVADÉKA, a horror műfaj előtt tisztelegnek elsősorban. Mondhatni becsülettel, ez a film megszületése óta legendásan kedvelt és elismert a szakértő közönség által. Nem régóta elérhető DVD-n, (persze nem hazánkban), ahogy mondani szokták: ajánlott tétel.

A taxis felesége viszonyt kezd a gazdag fiúval. Meztelenkedés, majd Irene-t gonoszok elrabolják, erőszakoskodnak vele, véletlenül halálát okozzák. A férj megtalálja a tetőről leesett és élettelen asszonyát, a Tangerine Dream stílusú zene és a fényképezés kettőse adja a hatás maximumát.

Persze a férjre és a szeretőre is terelődik gyanú, az elkövetők sem jó szándékkal lépnek újra a színre, mire a taxis felkeresi a nyitójelenetből megismert fekete mágust, aki először nem akar neki segíteni bosszút állni, de némi zsarolás hatására rááll a dologra.

A rosszindulatú mágikus módszer lényege, hogy a feleség foszladozó hulláját és szellemét felélesztik a SEEDING OF A GHOST módszerrel. Az átkos metódus azonnal elkezd működni, hatni az elkövetőkön és a szeretőn is. Természetfeletti jelenségek veszik kezdetét (POLTERGEIST -szerű), sőt még a szerető felesége is POSSESSED lesz.

Végülis a halott feleség szelleme bosszút áll, megöli a két erőszaktevőt. A hulla és a szellem erotikus együttléte érdekes és felejthetetlen pillanata a rémfilmek történetének (CGI nélkül). Na mi sem természetesebb, hogy a fehér és a fekete mágia összecsap, a férjnek már saját vérével kell táplálni és fegyelmezett szellemével irányítani az elszabadult bosszúálló szellemet.

Tocsogós jelenetekbe torkollik a film, természetfeletti szörnyek érkeznek más dimenziókból, (...FROM BEYOND). A Grand Finálé hirtelen ér véget, elvégre ez nem a Titanic…


Megjegyzés: a rendező egy évvel korábban készült HELL HAS NO BOUNDARY filmje is nagyon rendben van!

Nincsenek megjegyzések: