2010. május 15., szombat

GHOST STORY OF THE SEVEN WONDERS OF HONSHO

(aka: Kaidan Honjo Nanfushigi, Ghost Stories of Wanderer at Honjo, Seven Mysteries) Goro Katano, 1957 Japán




„Régen a Sumida folyón számtalan hajó közlekedett. A csatorna közelében, a sűrű bozótosban, ahol a nádas erőszakosan növekszik élt az ősöreg Tanuki, aki gyakran megtrükközte az embereket. Ami most következik, azt úgy hívják, hogy a „Honsho Hét Csodája”.




A japán kaidan-folklór (kaidan - tágabb értelmezésben= kísértet) hagyománya minimum olyan erős, mint a magyar népmesék népszerűsége hazánkban. Ha a keleti mozikban vetített produkciókat vizsgáljuk, a szellemmesés filmek egyik fénykora az ’50-es évek utolsó harmadára, ’60-as évek első felére tehető. Számos klasszikus született akkoriban, az egyik legemlékezetesebb, legkiforrottabb darab hazánkban is megjelent DVD-n Masaki Kobayashi rendezte „KWAIDAN” (1964). Kevésbé nagyszabású, ám annál kedvesebb „yokai-horror”-ként is aposztrofálható történet a SEVEN WONDERS. A Yokai Monszterekről volt már egy ízben szó a blogon, itt újfent aktivizálódik az esernyőforma szörny és az egész díszes társaság.




Két horgász éppen csomagol össze, amikor női kísértethangon szólal Tanuki, kérve, hogy engedjék el a halakat, a kifogott zsákmányt. Persze nem akarják csak úgy odaadni egy hangembernek, mondják, jöjjön elő személyesen és vigye, ha kell neki a friss hús. Kár volt szót nem fogadni, megjelenik a kígyószerűen nyakhosszabbodott, alakváltó Tanuki hercegnő és a rémecskék félelmetes csapata. Sipirc! El is terjed a faluban a hír, a mocsárban újra szellemek járnak, ami de facto igaz is,) a szellemek pedig tudvalevőleg belekontárkodnak az eleven emberek életébe, ügyes-bajos dolgaiba.




A történet a kisközség egyetlen jómódú családjának berkein belül játszódik. A nagytekintélyű családfő szertartásosan elengedi a tisztességben felnevelt nagyobbik fiút a familiáris otthon kötelékeiből. Váratlanul beállít Goukuro, a főnök testvérének széltoló fia, kit nem fogadnak szívesen a régi balhés dolgai miatt. Az öreg egyből leveszi, hogy pénzt jött kunyerálni, azt azért nem gondolja, hogy a fiú még a gyilkosságtól sem riad vissza az 50 ryu (sok pénz), és az óta férjhez ment egykori szerető megszerzése érdekében. Az ellenállni nemigen tudó fiatalasszony férje természetesen a családfő fia, gazdag örököse…




A tradicionális yokai/kaidan szabályok szerint a szellemek segítenek a kellemetlen szituáció helyretételében, egy órában varázslatos szórakozást biztosítva, megdobva egy tanukik-tánca zenés showműsorral, ami egy bármilyen szinten mogorva arcot is mosolyra kapacitálhat. Hogy mi a hét csoda? Hát azok a trükkök, melyeket a lidércek bevetnek: el nem alvó mécses, embert kergető lámpás, meg egyebek.

(Tegye fel a kezét aki tudta, hogy a tanuki egy élő állat, magyarul nyestkutya!)




Magyar nyelven a kaidan-témában:

http://www.filmvilag.hu/xista_frame.php?cikk_id=2108


-------


-------

2 megjegyzés:

Chavez írta...

Felteszem a kezem! :) Láttam a Pom Poko - A tanukik birodalma című animét. Nálunk is megjelent, és a tv is adja rendszeresen.

© Pusztai Farkas írta...

Megnyerted a hangszórót.
Aki tud az tud.