2012. december 16., vasárnap

REVENGE IN THE TIGER CAGE

Sang-ok Shin, 1976 Dél-KoreaKang-hie és Cheon-ja, a két csinosnak mondott fiatal hölgy kék rabruhában menekül a zordon hegyvidéki tájon. Eljutva a nagybácsi eldugott erdei házához a kellemetlen tapasztalat, hogy a rokonok már nem élnek, szemmel láthatóan végeztek velük a japán katonák. A háborús helyzet, vagy ki tudja, mi miatt hirtelen feltűnik az elnyomó ellenség szökötteket kereső osztaga, és a két lány újra, egy még kegyetlenebb lágerbe kerül. 
Nem akarom elbagatellizálni a fentebb vázolt szomorú helyzetet, de különválasztva a történelmet, és a női börtönös mozik exploitationfilmes világát, meg kell jegyezzem, az úgynevezett olasz „harmadvonalbeli” náci-exploitation - melynek talán egyetlen viszonylag élvezhető darabja a Cesare Canevari rendezte GESTAPO'S LAST ORGY (1977) – elmehet ahova akar, legalábbis a német videókazikon fennmaradt ázsiai Bambuskamp-Straflager kalandokhoz képest. 
A digó Rino Di Silvestro, vagy Sergio Garrone szándékosan aljas, a klasszikus SALON KITTY (1976), és a THE NIGHT PORTER (1974) plágiumaként csüngő eltorzult rettenetei kicsit még tovább süllyedtek szememben, látva ezt a remek kis koreai Women In Prison szösszenetet. A krónikák tanúsága szerint meglepően sok film készült ebben a zsánerben Koreában, hozzám egyenlőre csak néhány nyugatnémet VHS-rip jutott el, zum beispiel hier! Ezek ismeretében, a hetvenes évek japán nőibörtönös gyöngyszemek – például a FEMALE PRISONER SCORPION széria – mellett jó szívvel tudom ajánlani az alműfaj idáig felfedezetlen koreai darabjait is. 


~~~

Nincsenek megjegyzések: