2013. augusztus 8., csütörtök

THE POSSESSED

Siao Lung, 1976 Hong KongEz a film nem összetévesztendő David Lai 1983-ban készült virtuóz POSSESSED című munkájával, illetve sok más megegyező elnevezésű mozival. A „MEGSZÁLLOTT” témájú alkotások tucatjai leleddzenek a horrorok történetében, azonban – mint szoktam hangsúlyozni – a hongkonginak nincs párja. A most bemutatott darab csak valami ócska, régi videókazin létezik (lásd: borító alul), nem ért meg olyan remek DVD kiadást, mint a fent említett POSSESSED, illetve a még fergetegesebb folytatása (POSSESSED II. ’1984). Az 1976-os THE POSSESSED főhőse, a főként Shaw Brothers színészként ismert Lo Lieh hihetetlen mennyi horror/gong tau filmben szerepelt, ám úgy tűnik martial arts sztárként vonult be a filmtörténelembe. Munkássága szerteágazó, jól reprezentálja az egykori HK filmgyártás döbbenetes intenzitását és termékenységét.
Fiatal pár éjszaka motorral hazafelé tart, ám az erdőben kisodródnak az útról, majd a lerobbant Suzukit hátra hagyva egy barlangban találnak menedéket. Nyilvánvaló az elalvás előtti „zabolátlan szex”, bár a háttérből figyelő ősi démon jelenléte már annyira nem lenne kívánatos, akit/amit gyakorlatilag észre sem vesznek a nagy lámúr közepette. A gonosz fogamzásra tett hatása azonban feltűnő, mivel az asszonyka 14 hónapra szüli meg a kislányt, ki méretes vámpírfogakkal jött a világra…
A nőcsábász férj (Lo Lieh) elhagyja családját, egy ismerős szingli srác vállalná az apa szerepet, de csak barát maradhat, mivel a nő még mindig a lekoccolt csóró férjébe szerelmes. A kislány 6 éves lesz, felettébb gyanús, hogy nem emberi lény, időnként hosszúkarmú, vámpírszerű nővé változik, a rejtélyes gyilkosságok pedig szerfelett elszaporodnak. A tékozló fater visszatér, és megküzd az őt elpusztítani akaró démoniákus kislánnyal, kiből szerencsés módon a végére kiűzetik a gonosz. Siao Lung a hírös „DRUNKEN MASTER” (1978) kiötlője csodás horrorfilmet rendezett, a hetvenes évek közepi ritkaságok egy igazi unikális gyöngyszemét.

"You're not my father"

~~~


~~~

Nincsenek megjegyzések: