2013. szeptember 25., szerda

CALAMITY OF SNAKES

Chi Chang, 1983 Tajvan/Hong Kong


 ~~~


A „KÍGYÓK CSAPÁSA” az a film, amit ma már szerencsére nem lehetne leforgatni. Olyan jelenlegi jogos törvényeket sért („animal cruelty” ~ állatok elleni kegyetlenség), ami miatt az olasz Ruggero Deodato-t, a CANNIBAL HOLOCAUST (1979) vonatkozásában csaknem „bekasztnizták”. Kígyók százai, ezrei pusztulnak el a mozi „kedvéért”, olyan volumenű invázió keretein belül, ami horror/exploitation centivel mérve is döbbenetes kaliber. Hol van egy ARACHNOPHOBIA, egy SQUIRM és társai? Szinte sehol. A „Furcsa Ázsia” filmes skatulyában ez a legvadabb mozi, amit valaha is láttam, elfajzottságában maga mögé utasítva a következő kígyómarós („snakesploitation”) alkotásokat: THE KILLER SNAKES (1975), GOLDEN VIPER (SERPENT WARRIORS) (1985), esetleg még témája miatt a Shaw Brothers FANGS OF THE COBRA (1977). Továbbá nyálkás-taszító jellegében szoros rokonságot mutat a RED SPELL SPELLS RED (1983) és a CENTIPEDE HORROR (1982) című mértéket szintén nem ismerő darabokkal. Régóta vágytam erre a mondo-ba hajló, gyenge képminőségű booklet DVD-R-re (japán VHS-rip, angol dub), mondhatom, a normalitást nélkülöző igényeim ugyancsak kielégültek.
Nagyszabású luxus-apartmanház alapozásakor az egyik ásott veremben kígyók százai tűnnek fel, a nagyfőnök – felesége figyelmeztető rémálmait lazán sutba dobva - utasítást ad a kellemetlen jövevények likvidálására, sőt maga aprítja miszlikre őket egy markológép acél kanalával. Az említett asszonyi lidércnyomás kígyók ezreinek inváziójáról szól, ami az épülő objektum létét alapjaiban fenyegetheti. A csúcskategóriás toronyház mégis felépül, ám a térségben kultikus státusszal bíró - lásd: elevenen megnyúzás, szív kiszedése, vérivás - kígyók emberek elleni támadásai igencsak megszaporodnak. Hiába telepítenek viperaölő borzokat – brutális mondofilm-szerű harcok torokharapásig – úgy tűnik, a munkások, és a felavatott épület sincs biztonságban. Nincs más hátra, mint a fehér szemöldökű, bajszos kígyóbűvölő-varázsló felkérése az elhárítás kellemetlen feladatának elvégzésére. Hát, amit ez a színész (?) vállal, az elképesztő. Félbe harapja az élő csúszkákat, hatalmas dobozba bújva közösködik velük, megküzd az óriás fő boával, birkózik ezermillió állattal, döbbenet, ahogy ezt megcsinálták, Steven Spielberg és a modern thaiföldi computer-gyíkok elmehetnek…
Totális, apokaliptikus támadás, az embernek nincs többé nyugalma, hihetetlen mennyiségű állat lepi el a folyosókat, szobákat. Izgatottan tekergőző kobrák fojtásában vergődnek a színészek, nem is tudom, ezt hogy kivitelezték, de ohne silicon-graphics technology, az biztos. A fő építtető kapitalista krapek természetesen a végén odavész, de ez már nem rombolja tovább a jó ízlés porrázúzott nimbuszát, amit ez az őrült film nem éppen szolid módon képvisel. Abszolút vad – meglepően hihető kinézetű – ázsiai fauna-horror, ajánlom a ritkaságok, rémség-kuriózumok kedvelőinek.

~~~


~~~

2 megjegyzés:

Crankenstien írta...

Love your blog, please check out out theaterofguts.com and this trailer we made
http://www.youtube.com/watch?v=T4pbF1n8-xU

© Pusztai Farkas írta...

Thank you. Great!