2013. szeptember 12., csütörtök

BLU-RAY SZNOBÉRIA

Csomi:


Talán kispolgári hencegés részemről a következő: befektettem egy 3D Blu-ray lejátszóba. A bejegyzés apropója az lenne, hogy a blogon szinte csak igen gyatra minőségű VHS-ripeket emlegetek, erősen gyúrva a ritkaság faktorra, hiszen a fő cél az elfelejtett, régi ázsiai horror/exploitation filmek bemutatása. Ez az ósdi felfogású koncepció persze a jövőben sem fog változni, de bevallom nem tudtam ellenállni a modern technológia csodájának, a pengeéles képű BD (Blu-ray diszk) lemezek nyújtotta vizuális élményeknek. Igaz, hogy állítólag csak a 100-120 cm képátmérőjű - és az feletti + még a három dé - tévéken érvényesül igazán a „blu”, mint olyan, az én tv-m ugyan csak 82 cm-es, mégis azt mondom megérte: az új szemüvegemmel (43 évig nem voltam szemüveges) egész jó kis hajszálakat lehet pengeélesen látni a BD adta, 20-45 GB-os fájlméretű mozikat nézve. Mindjárt az elején Jean Rollin (a mester nálam a blogon: itt) LA ROSE DE FER (1973) című remekművével kezdtem, és tényleg elállt a lélegzetem. Természetesen szerettem a filmet DVD-n is – Rollin talán a legjobb alkotása – ám a BD adta látvány (82 cm ide-vagy-oda) letaglózott, és a Redemption kiadás extrái különösen emelték a korong színvonalát.


Kispolgári és jóléti sznobizmusom odáig fajult, hogy 5-6 darab 1.000.- fronira leárazott BD korongot is vásároltam (Alexandra, Tesco, Media Márkt u.a.). Igaz, hogy csak a SILENT HILL első részét néztem meg (ami nem rossz), mert a többi nem igazán érdekelt, (majd valami nyugdíjas találkozón…). Nem volt más hátra, mint fájó szívvel elővenni dombornyomott bankkártyámat, és rendelni az USA-ból pár értelmes filmet. Érdekes módon a BD diszkek ára kábé egy dévédé árán futnak, nem kerülnek sokkal többe, egy hét alatt itt is volt a csomag. Tisztában voltam a világ-régiók problematikájával (a kiadó is mossa kezeit ez ügyben), így az 5 darab lemezből hármat átgyógyítottam az amerikai „A” osztályból régió-semlegessé (BD-Ripper, Any DVD részben ingyenes progik), és a kezdeti lépéseknek hurrá az eredménye! Az 5 darab korong a következő:


 Tételesen:






 És a kezdetek óta bővült a kollekció:

























 ~~~

A következő rendelés (sznob, kispolgári, fúj) már úton van. :)

~~~

2 megjegyzés:

© Deliria írta...

Hát igen, ez undorító, he-he. Tényleg olyan dolgok jönnek ki mostanában kéken /odakint, a hanyatló nyugaton/, hogy csak nézek. És gondolkodom, nem-e kéne nekem is beszállni... De egyelőre partizán nagyfaterom mintájára ellenállok.

© Pusztai Farkas írta...

Én is ellen akartam állni, de már nem volt erőm... Több Mario Bava klasszik is "befigyelt" blu-n, mondhatom, tátogatom a szemeimet. Üdv Néked Deliria!